16. Räbbehuvud

Räbbehuvud från bohuslänskans ”räpa”, en hög av spillning, komocka, syftande på uddens bergformation. När Sjöfartsverket på 1990-talet ville skrota fyren på Räbbehuvud räddades den av ”Föreningen för Räbbehuvuds bevarande”, bildad av av en avgångsklass på sjöbefälsskolan, som lyckats få ihop de pengar som krävdes för att konvertera fyren från gasdrift till solbatterier. Och i ett med Sjöfartsverket upprättat kontrakt har föreningen förbundit sig hålla fyren brinnande.

På skären vid Räbbe huvud strandade en höstnatt 1717 skeppet ”Juffrouw Elisabeth” från Amsterdam. Besättningen mördas av lokalbefolkningen och vraket plundras på sin dyrbara last, bl a en minatyrvagga av gediget guld, prydd med ädla stenar. Vaggan är en bröllopspresent till Sveriges drottning Ulrika Leonora, skänkt av en tysk prinsessa. Inom kort är vraket sönderslaget av de svåra bränningarna och på morgonen är det spårlöst borta.
Historien rullas upp först några år senare, då kung Fredrik av Hessen är på besök i svenska riksdagen. Han lägger då märke till att prosten och riksdagsmannen Michael Koch från Tjörn bär på en spatserkäpp med guldkrycka, som han tycker sig känna igen som sin egen.

Den hade ingått bland diverse ting han låtit sända efter från Tyskland, men som aldrig kommit fram på grund av skeppets försvinnande. Att det verkligen är hans käpp bevisar kungen genom att öppna ett dolt utrymme, fyllt med dukater. Prosten blir skild från sitt ämbete och avsatt även som riksdagsman.

Åtskilliga personer på Härön, Kyrkesund och andra delar av Tjörn börjar nu förhöras om plundringen. Flera av dem – bl a ingen mindre än länsman själv, Jacob Rasmussen på Säby, - befinns skyldiga och i enlighet med Karl XI:s påbud gällande ”röfveri mot skeppsbrutne och strandade skepp” döms de till döden. Efter någon tid får de emellertid kunglig nåd och släpps lösa. Prosten Koch – den troligen främste hälaren bland dem alla – kunde aldrig överbevisas om sin delaktighet och blev efter rättegången återinsatt som både prost och riksdagsman.

Den försvunna guldvaggan spårades i sinom tid till en bonde på Stordal inne på Tjörn och en truppstyrka delegerades dit i och för efterforskningar. Bonden hade emellertid blivit förvarnad och grävt ner vaggan. Först på sin dödsbädd, många år senare, bekände han för sin själasörjare var vaggan var gömd. Men av allt av döma har han funnit sitt avslöjande förhastat och grävt ner den på annan plats – hur som helst har den aldrig återfunnits.

Innanför Räbbe, på Räbbe Vamm, låg förr en god hamn, vilken emellertid av landhöjningen gjorts mer eller mindre obrukbar. I Pepparviken, söder om Räbbe, ligger ett dussin cirkelrunda husgrunder från en forntida tillfällig fiskarbebyggelse. På Rockenabbe, 600 m SSV om Pepparviken, ligger ytterligare fyra sådana stenkretsar.