Den höga, kala klippan på orustsidan vid sundets södra inlopp kallas Skåberget. Här, sägs det, hade sjökonungen Skåbbe byggt sig en borg för att kunna ta ut tull av de genom sundet passerande sjöfararna. Det hålls emellertid för mindre troligt att det är efter honom sundet fått sitt namn, upphovet skall snarare ha med det fornnordiska verbet ”skopa” – springa, hoppa, skutta – att göra, syftande på strömmens beteende i det trånga sundet.
Från mitten av 1800-talet var Skåpesund en viktig utskeppningshamn för Bohusläns stora havreexport till England. Det är också då Skåpesund får sin första lilla personfärja, 1890 ersatt av en större, som även kunde ta kärror och vagnar. 1939 stod den första broförbindelsen klar, 1980 ersatt av den nuvarande 250 m långa bron.

I februari 1971 brakade en dansk lastbil rakt genom dåvarande bros räcke, varvid flak och last singlade ner i djupet. Dragkroken greppade emellertid tag i en brokrampa, varför chassit med förarhytt av förskräckta åskådare nu kunde ses hänga under bron, sakta pendlande av och an. Två långa timmar tog det innan man lyckats lirka ut chauffören och få upp honom på bron. Han sade sig då ha sett sitt liv passera i revy, inte bara en utan åtskilliga gånger, och funderade allvarligt på att byta yrke
.