StSS Skärgårdsguide – Motsols bana

Längs Tjörn är StSS skärgårdsguide från start till mål med fakta och skrönor om 60 öar, orter och skär. Hämtade ur boken "Längs kusten i Bohuslän" och redigerade för Tjörn runt av bokens författare Ted Knapp – följ med på en fördjupad  upplevelse av Tjörn runt!
För kartering medsols klickar du HÄR.


Följ med i din smartphone




En bra idé är att följa med Längs Tjörn i din smartphone, skriv in adressen langstjorn.se

Eller använd din QR-app och koden nedan så har du alla 60 texter direkt i din hand när ni seglar runt Tjörn.

Längs Tjörn är StSS skärgårdsguide från start till mål med fakta och skrönor om 60 öar, orter och skär.

Hämtade ur boken ”Längs kusten i Bohuslän”och redigerade för Tjörn runt av bokens författare Ted Knapp - följ med på en fördjupad upplevelse av Tjörn runt!

(Mer om" Längs kusten i Bohuslän" finner du längst ned på sidan.)

1. Skåpesund

Den höga, kala klippan på orustsidan vid sundets södra inlopp kallas Skåberget. Här, sägs det, hade sjökonungen Skåbbe byggt sig en borg för att kunna ta ut tull av de genom sundet passerande sjöfararna. Det hålls emellertid för mindre troligt att det är efter honom sundet fått sitt namn, upphovet skall snarare ha med det fornnordiska verbet ”skopa” – springa, hoppa, skutta – att göra, syftande på strömmens beteende i det trånga sundet.


Från mitten av 1800-talet var Skåpesund en viktig utskeppningshamn för Bohusläns stora havreexport till England. Det är också då Skåpesund får sin första lilla personfärja, 1890 ersatt av en större, som även kunde ta kärror och vagnar. 1939 stod den första broförbindelsen klar, 1980 ersatt av den nuvarande 250 m långa bron.

I februari 1971 brakade en dansk lastbil rakt genom dåvarande bros räcke, varvid flak och last singlade ner i djupet. Dragkroken greppade emellertid tag i en brokrampa, varför chassit med förarhytt av förskräckta åskådare nu kunde ses hänga under bron, sakta pendlande av och an. Två långa timmar tog det innan man lyckats lirka ut chauffören och få upp honom på bron. Han sade sig då ha sett sitt liv passera i revy, inte bara en utan åtskilliga gånger, och funderade allvarligt på att byta yrke.

2. Tjuve kile

I en grå forntid stod vattnet här åtskilliga meter högre än idag och Tjuve kile och Borgekilen på motsatta sidor av Varekilsnäs var då förbundna genom ett smalt sund.

Ekonomiskt sinnade sjöfarare påstås enligt skrönan ha smitit denna väg för att slippa betala
tull till kung Skåbbe i Skåpesund, något som fått en harmsen Skåbbe att namnge kilen.

3. Rossö

Namnets förled från fornvästnordiska ”ross” = häst. Under medeltiden en betydande handelsplats.

Om traditionen talar sant var det i Skeppsviken på öns västsida, som traktens vikingar brukade dra upp sina skepp för vintern.

4. Drut

Drut – egentligen ”druv” – är lokaldialektens benämning på svängborrets knappformade runda stöd, som man sätter under hakan när man borrar. Och så, tyckte man, såg skäret ut.


(Läsarkommentar från tidigare boende på Mjörn: På det pyttelilla skäret fanns under 60-talet en vitmålad stålskylt förankrad i urberget med texten "Cykelåkning förbjuden".)

5. Mjörn

Namnet är svårtolkat, men stammar troligen från dialektordet mjör = stenanhopning, klappersten, vilket det finns gott om på västsidan. Mjörn var förr helt vattenomfluten, men är numer en halvö till Tjörn. I sydost ligger 1600-talsgodset Sundsby, där ”frua”, Margareta Huitfeldt, gift med den danske adelsmannen och ståthållaren Tomas Dyhre, härskade.

Många onda sagor har på Tjörn berättats om ”Frua på Sundsby”, en del är vandringsägner, andra har säkert gällt hennes förfäder, men för tjörnborna har hon alltid framstått som inkarnationen av ondska, girighet och maktbegär. Sant är, att domboken visar upp bilden av en hård, närig och processlysten kvinna, som alltid stod på sin rätt.

Hennes enda barn, sonen Ivar, befann sig 1669 i Montpellier, Frankrike, när han endast 19 år gammal rycktes bort av en febersjukdom. På sin dödsbädd hade han uttryckt en önskan om, att modern skulle göra en donation till fattiga studerande i hans hembygd.

Margarethas umgängesvän Rutger von Ascheberg, som hade jaktslott på närliggande Stenungsön, hjälpte henne att utforma donationsbrevet och kontrasignerade det. Av medel från avkastningen skulle trettio ungdomar från Bohuslän fortlöpande ges gratis utbildning vid Göteborgs gymnasium, sedermera omdöpt till Huitfeldtska läroverket.

Stipendiedonationen omfattade säterierna Sundsby och Åby med underliggande hemman och lägenheter, bl.a. inte mindre än 13 fiskelägen: Smögen, Hasselösund, Gravarne, Bäckevik, Fisketången, Grundsund, Herrön, Björnholmen, Skärhamn och Höviksnäs. Sammanlagt bodde på hennes ägor inte mindre än 6 000 personer. Sundsbys ursprungliga , ståtliga corps de logi brann 1720 ner till grunden, och den nuvarande, mer anspråkslösa byggnaden, uppfördes 1770.

6. Hälsön

Här låg förr en liten bebyggelse om tre hus, men ön är numer obebodd. Den ende av öns invånare som blivit ihågkommen av eftervärlden är Johannes Johansson, dock utan några positiva förtecken, år 1855 slog han nämligen ihjäl en man på skutan ”Tre Bröder”.

Historien rullades upp när några i Stigfjorden patrullerande tulltjänstemän fick se en skuta ligga och slå mot Hälsöns klippor. När de tagit sig ombord för att undersöka vad som hänt insåg de omedelbart att något våldsdåd blivit begånget, däcket var nämligen svårt nedblodat. Nere i kajutan fann de insvept i ett segel liket av en man med krossat huvud, samt i en av kojerna, ännu en man, svårt skadad. De skickade omgående bud efter länsman, som emellertid hade mycket ikring sig just då – de fick lov att ge sig till tåls ett par dagar innan han kunde komma (!) I väntan på att lagens långa men senfärdiga arm skulle infinna sig, fördrev tullarna tiden med att leta runt på ön och fann då undangömt bland skrevorna diverse kläder, tågvirke, socker, kaffe etc.

När den skadade så småningom kvicknade till, kunde han berätta om en liftare som han och brodern Axel plockat upp i Göteborg, efter en tegelleverans dit, en affär som inbringat dem 253 riksdaler banko. Liftaren hade sagt sig vara på väg till sin hemby på Tjörn och bett bröderna att sätta iland honom någonstans i närheten, vilket de lovat. Under resans gång hade de av den med dryckjom välförsedde liftaren blivit rikligt trakterade med brännvin, och den överlevande brodern Carolus hade därför ett något diffust minne av vad som egentligen hänt – endast att han efter ett våldsamt slag i huvudet måste ha förlorat medvetandet.

Signalementet som Carolus lämnade – rödhårig med röda polisonger, enögd, klädd i blankhatt och sjömanskläder – gjorde det inte alltför komplicerat att spåra den skyldige och polisen kunde lägga vantarna på boven vid Kustens varv i Göteborg, just när han stod i begrepp av avsegla till USA. Insydda i hans kalsonger fann man merparten av de stulna pengarna. För sitt dåd dömdes Johannes Johansson från Hälsön att mista livet genom halshuggning, en dom som verkställdes den 27 maj 1857.

7. Hjälm

De höga stupen uppskattas av korpen, som häckar här.

8. Valön

 Runt 1920 bodde här ett femtiotal personer, som livnärde sig på jordbruk och fiske. 1987 flyttade öns sista fasta invånare, Harald Jansson, född 1908, in till fastlandet och öns brukartid var därmed över för gott.

I nordväst ligger ett berg, som stupar brant ner i Valösund. Enligt legenden skall en galge ha stått i bergets stora klyfta, följdriktigt kallat ”Hängeskår”. På öns norra ände ligger en annan klyfta, kallad ”Stallet”, om vilken följande berättas.

På sin tid ägdes ön av några tjörnbönder, som här hade ett dussin hästar på bete, vaktade av en hästskötare. Denne upptäckte snart hur bördig ön var i sina inre delar och lade då upp en plan för att komma över den för egen del och till ett överkomligt pris.

Till den änden stängde han först in alla hästarna i klyftan,där de fick stå tills de var utsvultna. Därefter sökte han upp ägarna och beklagade sig över ön dåliga bete – det var nu så illa att två hästar redan dött av svält, medan de övriga var helt utmärglade.

Men då han nu hade byggt sig en stuga på ön och därför hade svårt att lämna, kunde han tänka sig att bjuda en liten slant, om bönderna var beredda att sälja. Mja, om betet nu var så dåligt. . . bönderna slog till och Valön blev hans för en struntsumma. Bönderna kom emellertid snart underfund med bedrägeriet och skickade länsman på besök. Men det bar sig då inte bättre än att denne på sin väg till skojaren red rakt ut i en bottenlös dypöl, i vilken både häst och ryttare omkom. Sedans dess har platsen fått heta – vad annars – Länsmanshålet.

9. Valsäng strand

Valsäng strand är omnämt i historiska källor redan 1377. I biskop Jens Nilsoens resedagbok från 1590-talet heter platsen ”Huelseng landested”, dvs lastageplats.

Fram till laga skiftet 1837 tillhörde stranden gården Valsäng, och här hade fiskarbönderna sina bodar, bryggor och båtar.

Fem grånade sjöbodar står här än i dag på hälleberget, de fyra äldsta byggda någon gång under 1700-talets stora sillperiod. De har byggnadsminneförklarats med motiveringen att ”de i all sin enkelhet är ett av få exempel på äldre tiders byggnadssätt och på förhållandet mellan utkomsten från jordbruket och havet”.

10. Björshuvudet

När biskop Jens Nilsoen under en av sina visitationsresor år 1599 passerade ”Biörnshoffuit”, beskrev han den som ”en trind kolle på Tiörns land”. Väster om huvudet ligger en liten udde, med en rakt mot väst pekande näsa.

Här finns en fin lävik och sägnen berättar, att här en gång legat en stad med namnet Mittsburg. Stad i vår bemärkelse är emellertid att ta i – ”sta” är bohusmål för hamnplats, utmark – men rester efter ett mindre fiskeläge finns här och och på strandängen har man funnit mynt som präglats i Oslo 1525. Under våren är strandängarna från huvudet och västerut översållade med gullvivor, eller majnycklar, som de heter i dessa trakter.

11. Kälkerön

Kälkerön (Kiellkeröön 1680) Namnets förled från fornvästnordiskans kjalki = käkben, käke, kälke. Syftar på öns två djupt inträngande vikar, som delar den i två delar, likt en käke. På 1840-talet slog sig två strandsittare ner här på ön, byggde hus och ägnade sig åt jordbruk och fiske i liten skala. En av dessa var Gabriel Persson från Tjörn, och det är hans hus som fortfarande står kvar.

Om Gabriel och hans fru berättar skrönan, att de en bister julkväll får höra det banka på dörren, och när de öppnar slinker en liten våt, frusen och trasig trollunge in i stugan. Goda människor som de är låter de trollet värma sig vid härden och ger det dessutom eld i en kruka, att ta med hem till sin håla. Dagen därpå infinner sig trollets mamma på gården och skänker dem som tack för deras vänlighet ett får, vars ättlingar än i dag kan särskiljas från alla andra – de är nämligen vare sig vita eller svarta, kälkeröfår är alltid grå.


Kälkeröns siste inbyggare, Viktor Andersson, bodde här ännu in på 1970-talet och odlade sin potatis, bärgade sitt hö och mjölkade sin ko. Viktor var vad man skulle kunna kalla en heltäckande representant för den gamla bohuslänska strandkulturen; sjöman, jordbrukare och husbehovsfiskare.

Han lagade sin egen mat, kärnade smör, ystade ost och var även i övrigt en händig man , som utförde allehanda snickeriarbeten i traktens gårdar. Därtill en gudabenådad historieberättare och glad speleman, flitigt anlitad på fester Stigfjorden runt. I över trettio år bodde han på Kälkerön, en glad och positiv eremit, som bl a inspirerade Kar de Mumma och Stig Järrel till det på sin tid mycket populära radioprogrammet ”Enslingen på Johannesskäret". Viktor gick bort 1976, åttioett år gammal.

12. Lyr/Lyrö

Lyr/Lyrö (Lyr 1594) Från fornvästnordiskans ”hl'yr” = kind, fartygsbog, yxblad. Öns triangulära form med udde och brant stupande berg mot norr ansågs likna ett fartygs bog eller stäv.
Ön är ett Bohuslän i koncentrat: ut mot havet sträcker sig det sedvanliga skrovliga urberget under ödsliga bergshöjder, medan östersluttningarna prunkar av lummiga lövskogsdungar. Här ligger också de gammaldags jordbruken i ett småskaligt landskap, som ännu hålles öppet. Om gårdarnas namn ger den gamla Lyröramsan besked: Bot, Bäckevik och Bö – Äng, Låssbo och Rö. På ön finns flera gravrösen från bronsåldern och vid gården Bot ligger en stenåldersgravplats.

Fisket var i forna dagar av stor betydelse för Lyrö och i det sedan länge avsomnade fiskeläget Lyre leje slog sig strandsittare ner redan i början av 1600-talet. Under 1700-talets stora sillperiod låg här tre trankokerier och spred väldofter över ön, och ytterligare ett höll hus i Manneviken, på öns sydvästsida.

Kvarnen vid Bö gård uppfördes 1896 och var verksam fram till 1950-talet. Den blev därefter omhändertagen och ompysslad av hembygdsföreningen såsom varande enda resterande kvarn på detta kustavsnitt. Vid Bö låg förr ett skeppsbyggeri, bäst känt för sina välseglande stora skonare.
Ännu i slutet av 1800-talet bodde över 200 personer på Lyrö, innan det som många andra kustsamhällen började avfolkas.

Men som en av de få lyckades Lyrö vända avfolkningstrenden och från och med 1980-talet visar befolkningsiffrorna t o m på en viss ökning. Numera pendlar många fast bosatta till arbeten i Stenungsund eller Uddevalla. Roddfärjorna var förr enda förbindelse med fastlandet vare sig det gällde folk, fä, sjuktransporter eller leveranser till mejeriet. När bilfärjan invigdes 1952 var det sålunda mången lättnadens suck som drogs här ute på Lyrön.

Vid Lyresund har man yxat till båtar allt sedan vikingatid - Thorberg Stavhugg i Lyresund räknades då länge som den skickligaste i sitt slag. Äldsta kända uppgift om båtbyggeriverksamheten på Orust stammar från 1253, då kung Haakon Haakonson lät bygga sig ett skepp på platsen ”Rafnshollt”, vilket anses vara just Ramshult här i Lyresund.

På 1880-talet låg vid Vasseröd Abrahamssons båtvarv med tre slipar, samt längst ut på Holmudden ytterligare ett varv, etablerat 1909 av Anders Samuelsson. Båda var de i stort sett specialiserade på att hålla de gamla engelska kuttrarna vid liv genom reparationer och förbyggnad. Samuelssons båda söner Sven och Gunnar övertog sedermera rörelsen, som de drev fram till nedläggningen 1970. Bland de på Bassholmen bevarade allmogebåtarna finns även en 16 fots snipa från Samuelssons, byggd här 1917 för att användas till sjöfågeljakt och fiske.

13. Björholmen

Björholmen (Björnholm 1610, Biörholm 1673) Namnets förled från fornvästnordiskans bjórr eller bjóri = kilformigt stycke, trekantig jordlapp.

Sommaren 1955 var den pittoreska platsen förvandlat till ett isländskt fiskeläge - en film byggd på en roman av den isländske författaren Kristmann Gudmundson spelades då in bland byns hus och sjöbodar.

14. Mollön

Namnet sägs stamma från fornvästnordiskans ”mol” = huvudskult, hjässkrön. Vilket Mollöns övre del ansågs likna från NO.

I viken Östra Leran på sydsidan av ön påträffades 1981 resterna av en stor hansakogg, som förlist här någon gång på 1200-talet. Man tror att den sökt sig in hit under något oväder, men på grund av bristande lokalkännedom grundstött och sjunkit i inloppet. Tack vare dyns konserverande effekt hade såväl den 12 meter långa kölen, som delar av spanten och de breda bordläggningsplankorna skyddats från skeppsmaskens härjningar, och fynden blev snabbt förda till Vasamuséet i Stockholm för konservering.

I tidiga sjöböcker rekommenderades det smala hålet mellan Ängsskären och Slånbärsholmen som nödhamn, dock, påpekades det, ”kräves någon förtrogenhet med kusten”. Säkerligen är det fler än denna hansakogg som för sent insett, att förtrogenheten inte varit helt tillfredställande.
På Mollöns topp ligger två stora rösen, som sedan långeliga tider utnyttjats som sjömärken.

Bland annat nämner Johan Oedman i en 1700-talsskrift dessa ”märkeliga stora vetar, vid vilka i hårda hälleberget kompasstreck äro inhuggna”. Kompasstrecken kan fortfarande skönjas. Mitt på ön ligger en av stenar inhägnad begravningsplats, kolerakyrkogården kallad, eftersom gravarna satts i samband med det svåra farsotsåret 1834, som enbart i Mollösund krävde 77 dödsoffer. Snarare, säger emellertid fackmännen, rör det sig om ännu en av de utefter kusten vanliga samlingen av ”döingegravar”, där omkomna och ilandflutna sjömän grävts ner.


Några av de väldiga träställningarna, i vilka de upphängda långorna genom vind och sol fick den rätta gulnyanserade tonen, står fortfarande kvar på Mollön. Varför det blev just till Mollösund och Skärhamn, som lutfiskberedningen alltmer koncentrerades, anses till viss del berott på det för torkningen idealiska klimatet, men främst på traditionens starka band.

15. Skaboholmen

1660 heter den Skaboeholmen, namngiven efter fiskaren Nils Schaubo, som var bosatt här under den stora sillfiskeperioden 1556 – 1589 (Schaubo = skagbo, dvs en man från Skagen).

Före hans tid hette den Udskodsholmen, och 1596 ingick den i en förläning till den norske rikskanslern Green på Sundsby, och fr.o.m. detta år finns anteckningar om att han haft sillbodar på holmen. Den sista bebyggelsen försvann emelletid år 1847.

16. Räbbehuvud

Räbbehuvud från bohuslänskans ”räpa”, en hög av spillning, komocka, syftande på uddens bergformation. När Sjöfartsverket på 1990-talet ville skrota fyren på Räbbehuvud räddades den av ”Föreningen för Räbbehuvuds bevarande”, bildad av av en avgångsklass på sjöbefälsskolan, som lyckats få ihop de pengar som krävdes för att konvertera fyren från gasdrift till solbatterier. Och i ett med Sjöfartsverket upprättat kontrakt har föreningen förbundit sig hålla fyren brinnande.

På skären vid Räbbe huvud strandade en höstnatt 1717 skeppet ”Juffrouw Elisabeth” från Amsterdam. Besättningen mördas av lokalbefolkningen och vraket plundras på sin dyrbara last, bl a en minatyrvagga av gediget guld, prydd med ädla stenar. Vaggan är en bröllopspresent till Sveriges drottning Ulrika Leonora, skänkt av en tysk prinsessa. Inom kort är vraket sönderslaget av de svåra bränningarna och på morgonen är det spårlöst borta.
Historien rullas upp först några år senare, då kung Fredrik av Hessen är på besök i svenska riksdagen. Han lägger då märke till att prosten och riksdagsmannen Michael Koch från Tjörn bär på en spatserkäpp med guldkrycka, som han tycker sig känna igen som sin egen.

Den hade ingått bland diverse ting han låtit sända efter från Tyskland, men som aldrig kommit fram på grund av skeppets försvinnande. Att det verkligen är hans käpp bevisar kungen genom att öppna ett dolt utrymme, fyllt med dukater. Prosten blir skild från sitt ämbete och avsatt även som riksdagsman.

Åtskilliga personer på Härön, Kyrkesund och andra delar av Tjörn börjar nu förhöras om plundringen. Flera av dem – bl a ingen mindre än länsman själv, Jacob Rasmussen på Säby, - befinns skyldiga och i enlighet med Karl XI:s påbud gällande ”röfveri mot skeppsbrutne och strandade skepp” döms de till döden. Efter någon tid får de emellertid kunglig nåd och släpps lösa. Prosten Koch – den troligen främste hälaren bland dem alla – kunde aldrig överbevisas om sin delaktighet och blev efter rättegången återinsatt som både prost och riksdagsman.

Den försvunna guldvaggan spårades i sinom tid till en bonde på Stordal inne på Tjörn och en truppstyrka delegerades dit i och för efterforskningar. Bonden hade emellertid blivit förvarnad och grävt ner vaggan. Först på sin dödsbädd, många år senare, bekände han för sin själasörjare var vaggan var gömd. Men av allt av döma har han funnit sitt avslöjande förhastat och grävt ner den på annan plats – hur som helst har den aldrig återfunnits.

Innanför Räbbe, på Räbbe Vamm, låg förr en god hamn, vilken emellertid av landhöjningen gjorts mer eller mindre obrukbar. I Pepparviken, söder om Räbbe, ligger ett dussin cirkelrunda husgrunder från en forntida tillfällig fiskarbebyggelse. På Rockenabbe, 600 m SSV om Pepparviken, ligger ytterligare fyra sådana stenkretsar.

17. Röku

Strax söder om Räbbehuvud ligger två böar, Röku och Buntelku, båda med namn efter skepp, som strandat här under hansatiden. Det ena - ”Röku” (Röda kon) – var svenskt, det andra ett tyskt eller holländskt vid namn ”Die bunte Kuh”, den brokiga kon. ”Ko” var ett bland hanseater populärt namn på fridsamma handelsskepp och stammar ytterst från 1500-talets Lübeck.

Även vår riksfader Gustav Wasa var delägare i ett skepp vid namn ”Die Bunte Kuh”, om det var detta som här gick under är dock ovisst. Däremot vet man att Gustavs ”Die Bunte Kuh” en gång kantrade inne i Göta älv och att han då fick be Lödöseborna om hjälp för att få det på rätt köl.

18. Gallungarna/Gollungarna

18. Gallungarna/Gollungarna har troligen ursprungligen hetat Gallungeskären – på bohuslänska är gallunge detsamma som havstrutunge. Enligt en annan teori skall namnet vara härlett från bohuslänskans ”gall”, dvs steril, ofruktsam.

Den fyrmastade barken ”Skiringsal”, döpt efter den vikingatida handelsplatsen vid Sandefjord, förliste här 1874 på sin första resa, då den under en svår storm gick på vid Gallungarna. Kaptenen försvann i djupet och kunde inte återfinnas, och hans hustru blev allt mer förtvivlad över att inte ens kunna ge honom en kristlig begravning.

Johannes Berntsson på Herrön drömde då en natt, att han rott ut för att fiska och låtit draggen gå vid Gallungarna. Några dagar senare följde han sin dröm i spåren – och si, knappt hade han slängt draggen i sjön förrän den drunknade kaptenen flöt upp till ytan. När det så småningom blev auktion på vrakgodset, ropade folket på gården Ramneren in ett spelbord, som stått i kaptenens hytt.

Var gång det därefter drog ihop sig till oväder, liknande det som fått ”Skiringsal” att gå i kvav, fick familjen höra en kort, skarp smäll från spelbordet, som om någon tagit upp en kortlek och slängt den i bordet.

Strax väst om Gallungarna ligger Tärnskär, där fiskargrabben Bernt Mathiasson fann ett guldmynt när han lekte vid skärets strandkant (pappan låg utanför och fiskade). Myntet kom med tiden Kungliga Myntkabinettet tillhanda, där man konstaterade, att det rörde sig om en spansk gulddublon från Ferdinand och Isabellas tid.

Som bekant var det dessa regenter som 1588 lät sända ut ”den oövervinneliga armadan”, vilken upplöstes på Nordsjön efter att den först till stora delar slagits sönder och samman av den engelska flottan , och därefter drabbats av orkan. Åtskilliga gick i kvav vid den norska kusten, några troligen även vid bohuskusten. Kanske ett av dem just här?

19. Altarholmen/Grönskären

Altarholmen – skärens mest kända holme – heter på äldre sjökort Otterholmen – här fanns nämligen utter. Men de uppsvenska kartograferna som for runt i Bohuslän på 1850-talet hade besvär med bohusdialekten och fick det till Atterholmen. Bidragande orsak till det slutliga namnet Altarholmen är säkerligen att en på Kleveskär befintlig stenbädd enligt sägnen skall ha använts som altare. Troligare är emellertid, säger fackmännen, att ”altaret” varit en fiskares tillfälliga boplats.

En av gruppens holmar, Blyssingsholmen, har lånat namn från verbet ”blyssa”, en äldre form av blossa. På västra delen av ön finns en bergsformation, där skörbrända stenväggar vittnar om att här har eldats. Genom sitt läge har elden kunnat avgränsas på tre sidor, så att ljuset endast varit synligt i en sektor från syd till väst. Platsen anses ha varit en s k falsk fyr, avsedd att leda skeppen i kvav för åtföljande plundring.
Lotstjänsten på Altarholmen har anor som sträcker sig bakåt till början av 1800-talet, men först 1876 fick stationen bemanning året runt. På Altarholmens topp, bredvid det vita kumlet, leder cementerade trappsteg upp till den ej längre existerande utkiken. I sundet mellan Altarholmen och Klädesskär låg lotsbåten förtöjd, vågbrytaren som förband de båda holmarna är idag delvis raserad.

Såväl bostadshusens som det lilla skolhusets grunder står kvar, så även källaren med sina höga murar. På ängsplätten innanför husresterna ligger vattenkällan, inramad av en huggen stenring. Som mest bodde här fem familjer, flera mycket barnrika, ocvh ända upp till nio personer kunde få tränga ihop sig i en liten enrummare. Det minimala golvutrymmet till trots stod ofta en vävstol placerad inne i bostaden – vadmalskläderna vävde och sydde man själv. I slutet av 1800-talet uppgick befolkningen som mest till 40 personer, men vanligen var man ett tjugotal.Skolan var en s k ambulerande mindre folkskola, och lärarinnan tjänstgjorde tre månader i taget på tre olika lotsplatser.

När fraktfarten ställde om från segel till motor, samtidigt som tonnaget blev allt större, blev det också allt färre som behövde anlita lots. Konkurrensen mellan lotsplatserna ökade och för att försäkra sig om uppdrag, tävlade lotsarna om att uppsöka fartygen allt längre ut till sjöss. För Grönskärens del var det färdiglotsat 1903. Bostadshusen revs då och fraktades bort, för att två år senare uppföras på ett annat ensligt ställe, Tistlarnas fyrplats.

20. Härön/Herrön

Namnet härleds till fornnorska ”Häröy”, som betecknade en ö där ledungen, ”skipa-herr”, samlades. De tre stora rösena, som kallas St. Olavs vardar (eller valar), är synliga från långt ut till havs. Skrönan berättar att Olav Haraldsson – St. Olav den helige efter sin död år 1030 – och hans broder befann sig i Kongahälla, när de fick besked om att Norges kungakrona blivit ledig.

Den slemme brodern lättar då omedelbart ankar och seglar åstad för att komma först till skattkistorna i Tunsberg, men Olav, som är en kristligt sinnad man, dröjer sig kvar för att åhöra kyrkmässan, innan han lämnar staden. När Olav kommit fram till Hjärteröfjorden har brodern följaktligen redan försvunnit utom synhåll – men si, då sänker sig plötsligt dalgången framför honom och utan att tveka styr Olav rätt in i den uppkomna rännan mellan Tjörn och Härön, varigenom han vinner kappseglingen och i slutändan Norges krona. Till åminnelse av undret lät han resa de tre jättelika vardarna på öns topp.


Legenden gör vidare gällande att Olav uppförde en kyrka på platsen – varifrån namnet Kyrkesund. Någon sådan har emellertid inte kunnat spåras i historien, däremot vet man att sundet varit starkt förknippat med St. Olavkulten. På sundets tjörnsida ligger vid stranden en av de många offerkällor som bär St. Olavs namn – han var inte bara Norges och Västra Götalands utan även sjöfarararnas speciella helgon.

Öns säkerställda historia börjar med 1600-talet då ”Malin på Härön” var en vida beryktad ”häxa”, i sinom tid rannsakad för häxeri och trolldom av den s k Trollerikommisionen och avrättad 1669.
I det s k Tryckhålet sägs en kvinnlig gengångare nattetid vandra omkring, nämligen ”Frua i Tröckhôrt”, i sin levnads dagar en manhaftig handelsidkerska vid namn Anna Christina Olsson, änka efter handlanden Torbernt Olsson, som avledd 1855, knappt 40 år gammal. Före sin bortgång hade Torbernt hunnit uppföra såväl det stora röda magasinet, som det mindre vitmålade, vilket vänder långsidan mot sjön.

I dödsboet ingick också ett flertal skutor, som fraktade torkad fisk och havre till England. Änkan fortsatte rörelsen och det var hon som fick idén att göra Kyrkesund till badort. Det i sammanhanget nödvändiga badhuset inrymde hon i det mindre av de två magasinen och till gästernas förnöjelse anlades även den s k ”Engelske trägår'n”, ett namn med god täckning i och med att fruas skeppare under returresorna från England hade order att ta med sig jord som barlast, vilken dumpades på bryggan och spreds ut över trädgården.

Konstnären Karl Nordström (1855 – 1923), en av Sveriges främsta landskapsmålare, hyrde huset vid ”Engelske trägår'n” från 1893 och 25 år framåt av familjen Lachonius. Konstnärskamraterna Anders Zorn och Carl Wilhelmson gästade honom här, ofta och gärna.

21. Kyrkesund

Namnet Krossen på farvattnen omedelbart söder om Kyrkosund, liksom Krossholmen i sundets norra infart vittnar om, att kors varit resta här en gång i tiden, troligen s k hafnarkors, hamnkors, vilka omkring år 1000 sattes upp på en rad ställen utefter norska kusten, för att utmärka farledsinfarter och goda hamnar. Troligen tjänade de samdigt som andaktskors och offerplatser.

Vid sundets södra inlopp ligger på Tjörnsidan ett välkänt sjömärke, det gamla trankokeriet Kålhuvudet. Manbyggaden är gulmålad mot söder och väster, men rödfärgad på övriga sidor. Gulmålningen skall ursprungligen ha gjorts för att särskilja Kålhuvudet från det söder därom liggande Kyrkesunds salteri (rödmålat) på Villingskär, som bildade mej med vardarna.
Kålhuvudet är en av få kvarvarande anläggningar från 1700-talets sillperiod som kan ge oss en uppfattning om hur dåtida skärgårdsverk såg ut. Manbyggnaden med sin höga takresning – karolinertidens stilideal – daterar sig från 1784, men byggdes till i början av 1800-talet.

Det var ca 1750 som denna vår största sillperiod inleddes och en rad förädlingsverk var snart uppförda längs hela Bohusläns kust. När sillen 1809 än en gång försvann ut till havs, lades anläggningarna i allmänhet ned, revs eller ruttnade bort, men Kålhuvudet fick en ny chans, nu som krog och handelshus.

Emilie Flygare-Carlén, som besökte Kålhuvudet i början av 1800-talet, ger följande minnesbild:

”Stället var ett slags värdshus, hvars byggnad låg på en trekantig holme med god hamn för både båtar och båtfolk. Rörelsen hade idkats af en f d trankokeribokhållare, men efter hans död var den sedan en längre tid öfvertagen af hans enka, som i förtroligt tal var känd under namnet gudmor. . . hon hade en stor halmhatt ofvanpå en duk virad kring pannan och ytterligare iklädd en ljus frisrock, med stora lösväskor nedhängande i vart sitt snöre från armvecket. Kortstövlar och en mellan rockslagen framstickande blårosig näsduk fullbordade dräkten.” Emelie avrundar med att konstatera, att den storväxta kvinnan, trots sin besynnerliga utstyrsel, ”alls icke hade något afskräckande eller obehagligt med sig.”

Fruas äldste son Johan Fredrik Pettersson blev affärsman i Göteborg och en av dennes söner den världsberömde oceanografen Otto Pettersson – grundare av Bornös Hydografiska- Biologiska station vid Gullmarn. Hans arbete inom havsforskningen övertogs i sinom tid av ”fruas” sonsonson professor Hans Pettersson. Kålhuvudet är än idag i släktens ägo.

22. Säby ö

Säby ö har ursprungligen varit två öar, som landhöjningen förenat och sammanbundit med Tjörn. När Säby under 1700 – 1800-talet var ledande utskeppningshamn för denna del av Tjörn, låg här ett sextiotal backstugor av jord, sten och torv. Rätt snart blev emellertid samhället utkonkurrerat av Skärhamn, som då påbörjat sin klättring mot höjderna, från att tidigare ha betitlats som ”ett ömkligt av 16 hushåll bebott fiskeläge”.

Mot slutet av 1700-talet hade Säby inte mindre än sju små trankokerier med sammanlagt 15 kittlar. Lämningar i form av tegel, keramik och kritpipor från ett av dessa , trankokeriet Lindshall, ligger fortfarande kvar.

På Säby står än idag Johan Schlagerlinds bostad från 1800-talet, en stenstuga med torvtak och ett enda litet rum på ca 12 kvm, försett med stampat jordgolv och öppen spis. På denna yta bodde i många år en familj med sex barn. Stenstugan förvaltas numer av Tjörns hembygdsförening och rustades upp i mitten av 1960-talet.

23. Toftö

Under 1700-talets stora sillperiod skall tre trankokerier ha legat på ön. På östsidan kan man spåra husgrunder och inhägnader, troligen efter strandsittare, som under 1600-talet här levt på fiske och små jordbruk. I de djupa vikarna mot väst – framför allt vid den nordligaste, Kalvhagsviken – ligger även ett stort antal rester av tillfälliga bosättningar – s k tomtningar – som använts under något aktuellt säsongsfiske.

Samma vikar har i alla tider varit rikt välsignade med vrakgods. På öns högsta punkt – Skånke huvud – bildar berget tre avgränsande väggar som bär spår av eld – en falsk fyr här uppe hade naturligts lätt kunnat leda nattliga sjöfarare i fördärvet. Även av andra anledningar är vattnen innanför Toftö en veritabel skeppskyrkogård, här lät man förr ofta sänka sina gamla uttjänta skutor.

I grottan på Toftös sydvästspets, kallad ”Kockens uhl” (lya), gömde sig enligt traditionen Hans Koch, som tillsammans med fadern, prästen Mikael Koch, anklagats för att ha varit inblandad i plundringen av skeppet ”Juffrow Elisabeth”, som 1717 blev vrak vid Räbbehuvud.

24. Skärhamn

Skärhamn har man enkelt och okomplicerat kallat denna ”hamn innanför skären”, Tjörns huvudort och Sveriges tredje största rederiort, endast övertrumfad av Göteborg och Stockholm.

Under 1700-talets stora sillperiod, då folk i lemmeltåg strömmade ut till kusterna , var det på många platser helt omöjligt att finna någonstans att bo, något bl a skåningarna Sven Abrahamnsson och Marta Nilsdotter fick uppleva, när de anlände till Skärhamn 1770. De flyttade då in under en liten ”skutebåt”, som de välvt upp och ner på en plan vid hamnen. Därunder satte de upp en liten eldstad och här bodde och försörjde de sig under de vintermånader som sillfisket bedrevs. Arrangemanget var på intet sätt ovanligt, utan användes ofta av tillresande sillarbetare.

När den nya hamnen stor klar 1939 låg här ett sjuttiotal fraktskutor för kustfart, och ännu en bra bit på 1950-talet trängdes de tätt, tätt här inne i hamnen. Och i Morlanda och Myckleby socknar, med Skärhamn som ledande ort, hade man tidigt i partnerskap börjat köpa in större tonnage, lämpat för nordsjö och oceanfrakt.

Men med träskutornas successiva försvinnande dog med några få undantag också bohusssamhällenas fraktfart ut, eftersom det ekonomiska gapet mellan vad partredarna kunde få ut för sin gamla träbåt och priset för en ny stålbåt blev alltför stort. Enda skutsamhälle som lyckats hävda sig i denna strukturomvandling år Skärhamn, något som till stor del varit tjörnbröderna Lars och Vilgot Johanssons förtjänst.

Bland de gamla seglande fraktskutorna är det idag endast den skonertriggade klippern M/S Atene som i ensamt majesstät ligger kvar i hamnen. Sjösatt 1909 , havererad 1927, återuppstånden som fraktskuta för fiskavfall och slutligen 1980 inköpt av föreningen M/S Atene, och av denna återställd till sin forna glans. Sommartid gör hon lustturer i skärgården. Havsfiskespecialisten M/S Wallona har också sin hemmahamn här. Av de ca 30 tjörnrederier som under 2000-talets början bedrev utrikes- och kustfart hade 23 sin bas i Skärhamn.

Föreningen ”De seglade för Tjörn” började sin verksamhet 1976 med målsättning att bevara minnen från Tjörns gamla sjöfartskultur, året därpå invigdes Skärhamns Sjöfartsmuseum, inrymt i de s k Cherlinska huset, ett av Skärhamns bäst bevarade äldre hus.


Nordiska Akvarellmuseet stod klart år 2000. Den föregående arkitektvävlan hade lockat 386 deltagare, vilket är nordiskt rekord.

Bakom det vinnande förslagt stod de danska arkitekterna Niels Braun och Henrik Corfitsen. Mässbyggnaden har numer ca 200 0000 besökare per år och inrymmer även restaurangen ”Vatten”.

25. Jungfruhålet/Jungfruskären

Visserligen drunknade tre unga flickor här vid en seglingsolycka någon gång vid förra sekelskiftet, men bland kustens folk är nog den allmänna uppfattningen att namngivningen av den trånga södra infarten till Hjärterörännan har en avgjort ekivokare bakgrund.

26. Flatholmen

Den första bebyggelsen tillkom under 1700-talets stora sillperiod. Men likt övriga fiskelägen drabbades Flatholmen hårt när sillen försvann 1809, och flertalet invånare försvann då till fastlandet. Dock – några lyckas haka sig kvar, nya hus tillkom och vid slutet av av seklet bodde här ca 130 personer, som samtliga, bortsett från öns lärarinna och två handelsmän – var sysselsatta med fraktfart, fiske eller båtbyggeriverksamhet. På holmens varv byggde man fiskejakter och i hamnen låg tre storsjöfiskande bankskutor, där de emellanåt fick trängas med tre fraktfartyg om 385 dw. ton, bl a skonerten ”Marta” av Flatholmen, ett kring förra sekelskiftet välkänt namn utefter kusten. I skolhuset – uppfört 1909 – läste alla sex klasserna samtidigt och när det mörknade tände man fotogenlampor i salen.

Långt in på 1900-talet fortsatte Flatholmen att blomstra, nu med inriktning på snörpvadsfiske efter sill, och åtskilliga vadreparatörer etablerar sig då på ön. Under hummerfiskets högsäsong har även öns skaldjurshandlare bråda dagar – fångsterna köps upp direkt vid Pater Nosterskärens hummergrund och sänds vidare till destinationer landet runt.

På 1930-talet bodde här fortfarande ett hundratal personer, f ö då bildande landets minsta municipalsamhälle, och öborna höll sig ännu väl framme i konkurrensen på fraktmarknaden, bl a med skonarna ”Nordia” och ”Ingo”. Men avfolkningen började nu bli markant, handelsbodarna slogs igen, skolan drogs in och på 1970-talet packade öns sista bofasta – syskonparet Vilhelm och Ester Eriksson – ihop sina pinaler och flyttade till Rönnäng.

När de lämnade hade elektriciteten ännu inte hunnit anlända till ön och någon reguljär båtförbindelse med omvärlden hade man heller aldrig haft.

Som förebild för miljöskildringarna i ”Rosen på Tistelön” - Emilie Flygare-Carléns bok från 1842 – har Flatholmen tagit sig in i litteraturen. Det är nämligen bland dessa holmar och skär som Emilie för sin inre blick sett smugglaren Haraldsson smyga omkring i sin båt på ständig flykt undan jaktlöjtnanten Arnman och hans ”kustroddare”, eller tullare med dagens beteckning. Boken var baserad på en faktisk händelse och en av sin tids mest lästa

27. Vetteberget

Vetteberget (Kuballe vedde), Tjörns högsta berg (116 m över havet), bjuder på en magnifik utsikt över havet mot horisonten i väst. På toppen ligger ett bronsåldersröse daterat till ca 1 000 år f.Kr. och vars diameter på 19 m gör det till ett av Bohusläns största rös.

Vid utgrävningar har man funnit en grav med spännen, en rakkniv och ett bronssvärd. Berget har sitt namn från den vette, eller vårdkase, som stod här från 900-talet och framåt, och ingick i kustens signalsystem av vettar, vilka i en enda lång kedja tändes när någon främmande flotta närmat sig kusten.

28. Märreskärs kummel

Traditionen berättar, att en bonde i Stockevik hade hästar på bete på en närliggande ö. En av märrarna vantrivdes emellertid och en vacker dag hoppade hon i vattnet och började simma mot fastlandet.

Men orken tröt och utmattad tog hon sig upp på detta skär, där hon länge fick stå och skria innan gårdens folk hörde henne. Sjökortens tiotal olika ”Märreskär” kan få en att tro att det funnits gott om rymningsbenägna märrar utefter kusten, men det var nu en gång inte enda orsak till att ett skär fick heta Märreskär. Ibland har det räckt med att det liknat en bred hästrygg.

29. Eggskärs fyr

Eggskärs fyr, som leder trafiken in mot Rönnäng och Marstrand, är en av kustens äldsta, redan 1882 stod här en lykta på ett kummel. Nuvarande sju och en halv meter höga betongtorn kom hit 1904. Förutom nöjesseglarna betjänar den idag huvudsakligen Åstols och Dyröns fiskebåtar.

30. Klädesholmen

Från fornvästnordiskans ”klasi” = klase. Ursprungligen ”Skerja klasi”, dvs en klase/klunga av skär. Samhället består också mycket riktigt av en klase förenade holmar: Yttre och Inre Skopholmen sam själva Klädesholmen, tidigast känd som Klessholmen, och beskriven redan 1594 i biskop Jens Nilssöns anteckningar som ”en gammal fiskebye”.

Under sillperioden 1748 - 1808 fick samhället ett rejält uppsving, då åtskilliga sillsalterier och trankokerier uppfördes. Men sedan sillen än en gång försvunnit fick befolkningen allt svårare att klara sig och åtskilliga övergav ön – 1830 återstod bara ca tre hundra personer som, enligt en samtida besökare, ”levde som råttor”.

Under senare delen av 1800-talet fick samhället emellertid ett nytt uppsving, båtarna drog nu till Ålesund i Norge för att fiska och samtidigt etablerades en rad nya konservfabriker. Verksamheten var då liksom idag uppbyggd kring familjen – i sjöbodarna och magasinen stod ”chefernas” hustrur, döttrar och systrar och rensade, skar upp och kryddade efter egna recept.

Burkarna lastades så ombord på den egna jakten och de olika bolagen hade enligt överenskommelse var sin del av kusten, allt från norra Bohuslän upp till Haparanda, och även in i Vänern och Vättern. För fyrtio år sedan låg här hela 26 fabriker, idag reducerade till tre, som emellertid inte desto mindre framställer nära hälften av all i Sverige inlagd matjesill.

Klädesholmens museum, ”Sillebua”, är inrymt i ett gammalt magasin, ursprungligen lagerlokal för torkad långa och därefter PK-konservers fabriksbyggnad. Museet öppnade sommaren 1995 och ambitionen är att ge en bild av öns fiskerinäring, med tonvikt på fisk- och sillberedningen åren 1860-1960.

Skulptören Claes Hake och bronsgjutaren Bosse Samuelsson utövar sedan mitten av 1970-talet sin skapande verksamhet i de gamla 1800-talsbyggnader, som en gång inhyste Hakefjordens konservfabrik. Längs ut mot väst på en avsats vid havet reser sig Claes Hakes skulptur ”Tro, hopp och kärlek”, utförd i råhuggen granit och diabas. Dit kom den 1986.

31. Bockholmen


Under 1700-talets sillperiod låg trankokerierna tätt på Bockholmen, där ett flertal bönder inifrån Kuballe hade låtit uppföra små tvåkittlars anläggninar. Här hade på sin tid, före förflyttningen till Nya Varvet i Göteborg, Svenska Kryssarklubbens skolskepp sin hemmahamn.

32. Bleket

Bleket (Bleje 1725, Blie 1784, Bleket 1833) Troligen från fornvästnordiskans ”bligin” = glänsa. Omgivande berg innehåller vit kvarts, en ljus, skimrande bergart. Bohuslänskans ”blegg”, stiltje, lugnt vatten, kan också ha varit bidragande orsaktill namnet. 1787 är fiskeläget noterat för tre trankokerier. Den lilla vita träkyrkan med utbyggt kor och träspira uppfördes 1928.

33. Ängholmen

Ängholmen har gamla anor som skärgårdsverk, redan på 1780-talet låg här fyra salterier och två trankokerier, samtliga ägda av en brukspatron Christian Eberstein från Norrköping.

Fram till år 2005 – då verksamheten flyttades till Danmark – låg här landets enda återstående fiskmjölsfabrik, ägd av Västkustfisk SVC AB. Råvaran var s k industrifisk samt fiskrens från konservfabrikerna, den färdiga produkten blev foder åt höns, svin, fiskodlingar och pälsdjursfarmer.

34. Rönnäng

Rönnäng (Rönning 1588), från fornvästnordiskans ”rudningr” = röjning, är ett i Bohuslän vanligt ortsnamn. Kyrkan är från 1769 och har ett votivskepp som påstås kunna visa rådande vindriktning. I närheten av kyrkan ligger Pär Lagerkvists diktarstuga. På berget ovanför – Tjörne huvud – stod nobelpristagaren ofta och blickade ut över det storslagna panoramat mot Åstol, Marstrand, Pater Nosterskären och havet.

”Tjörnvarvet AB” bygger moderna fiskefartyg och passagerarbåtar mellan 12 och 28 meter. Bl a har det levererat utflyktsbåtarna ”Waxholm II” till ostkusten och ”St. Erik” till västkusten.

Andra nejder blev rika på allt.
Du förblev vad du varit,
urtidsfattigt och kargt,
fast årtusenden farit.

(Pär Lagerkvist)

35. Tjörnekalv

Under asarnas tid, sägs det, levde här en jätte som länge önskat besöka sin bror i Marstrand, men aldrig lyckats få tag på en båt stor nog att bära honom. En dag slog honom tanken – varför inte en bro? Sagt och gjort; i ett huj hade han huggt ner öns alla träd och med dessa som virke hade han snart byggt sig över till Marstrand.

Men medan de två bröderna slog runt på den gästfria ön raserades bygget av en häftig storm – hur i Frejas namn skulle han nu komma hem? Det får bli en ny bro, tänke han, men en rejälare, i sten. Det ena stenblocket efter det andra for snart iväg över fjorden, men då hans sikte var dåligt hamnade alla på tok för långt ut och bildade vad vi idag kallar Pater Nosterskären.

Men med nästa handfull siktade han bättre, snart låg fjordens öar på sin rätta plats och han kunde börja stega över. Vid sitt sista gigantiska kliv från Åstol över till hemön tog han emellertid i så kraftigt , att fotavtrycket än idag är synligt i berget, och när han landade på skäret strax söder om Tjörnekalv slant han så illa, att han med huvudet före rände rätt in i berget och omkom.

Utrustad med goda ögon och en smula fantasi, kan man fortfarande urskilja hans väldiga ögonbryn, panna,mun, haka och, inte minst, hans jättelika näsa

36. Barlind/Barrlind

Barlind/Barrlind är bohusmålets namn på idegran. Såväl fyr som holme kallades länge på sjökorten för det mystifierande ”Berlin”, de uppsvenska sjömätarna fick ofta bohusmålet om bakfoten.

Att holmen efter något hundratal år återfått sitt rätta namn länder dock Sjöfartsverket till all heder.

37. Skäreleje kummel

Från fornvästnordiskans ”laegha” = läge. Alltså skäret där man kan ligga i lä. Vid hårda nordliga eller västliga vindar sägs skutorna gärna ha rastat i den lilla bukten på sydostsidan.

38. Pater Nosterskären

Sedan urminnes tider har de uppemot tvåhundra skären och grundklackarna betraktats som ett av västkustens farligaste områden, och med forna tiders otillräckliga navigationsinstrument var det för ett skepp bara allt för lätt att föras hit av den kraftiga ostliga strömsättningen från Skagen, som träffar den svenska kusten just i höjd med Pater Noster och vid hård sydvästlig vind kan uppgå till 4-5 knop.

I storm, mörker eller dimma var det därför inte ovanligt att en befälhavare till sin förskräckelse plötsligt fick se sig omgiven av brytande skär, varifrån chansen att ta sig ut igen var minimal. Många historiker anser att sjömännens sed att bedja en bön vid passerandet av den farliga arkipelagen givit upphov till namnet Pater Noster, andra menar emellertid , att det är skärens likhet med ett radband – Pater Noster band – som ligger bakom.

Namnet ”Pater Noster” var emellertid redan under 1500-talet känt inom den internationella sjöfarten – och detta långt innan namnet börjat uppenbara sig i inhemska skrifter. I skildringar från den tidens sjöresor kan man också läsa om ”den goda seden ombord”, vilkern bl a föreskrev böners bedjande vid olika tillfällen. Bönen ”Pater Noster” samt ”det goda ordet”, en annan internationell böneramsa, inledde och avslutade alltid en dag till sjöss. Bönen levde kvar långt efter den katolska tiden och utvecklades med tiden till en magisk ramsa, som inte bara lästes när man var i trångmål, utan även för avvärja olyckor.

I sin bok ”Hemma vid havet” påtalar författaren Claes Krantz förekomsten av andra farliga grundområden, som också döpts till Pater Noster, och ger exempel från flera världsdelar.

Fyrholmens egentliga namn är Hamneskär, men har sällan kallats något annat än Pater Noster. Redan i tidigt 1700-tal lät Lotsverket undersöka möjligheten att uppföra en fyrplats någonstans på de lömska skären, men sakkunniga förklarade hela långa raden för obeboeliga.

När en fyr äntligen realiserades 1781 blev det sålunda inte här den placerades, utan på toppen av Carlstens fästning. Sjöfararna var dock fortfarande missnöjda; fyren var för högt placerad, den försvann i busväder och dimma, den förväxlades med någon stjärna etc. Men innan klagomålen fått effekt dröjde det ett bra tag, och först 1868 kom Hamneskärsfyren på plats, en ståtlig ”Heidenstammare”i röd fackverkskonstruktion, tidstypiskt utsmyckad med ornamenterade järnkonsoler och lejonhuvuden i brons. När dess ljuskägla i november samma år började sina svep runt horisonten släcktes den s k ”Carlstens lampa” för gott. Fyren automatiserades 1964, varvid personalen lämnade holmen.

Krav på en ny fyr, lämpligare placerad för angöringen av Marstand, började emellertid snart ställas, något som resulterade i uppförandet av kasunfyren Hätteberget 1974. Men när den gamla Heidenstammaren skulle släckas vägrade den i vändningarna och satte envist igång sitt reservkraftverk. Varje försök till fjärrstyrning misslyckades och till slut måste en tekniker sändas över i helikopter för att få den att avbryta sin långa och trogna vakttjänst.

Efter nedläggningen bildade heidenstammarens supportrar föreningen ”Rädda Pater Noster”, som utförde den första renoveringen 1979, bekostad av AMS. När den 2002 monterades ned för översyn, visade den sig vara i så dåligt skick att praktiskt taget hela fackverket måste bytas ut. Efter renovering och montering på Arendals varv återkom fyren till Hamneskär i juli 2007, och i september samma år började den åter sprida sitt sken över fjorden.

39. Åstol

Åstol (Ostol 1673) Namner är av dunkelt ursprung, ev. stammar senare ledet från fornvästnordiskans ”hôll”, dvs brant backe. Den 600 x 400 m stora klippön ägdes från 1700-talets mitt av Dyröbor – av dessa en gång inköpt för 14 riksdaler – och användes ursprungligen bara till fårbete. Men jordbrukets försämrade inkomstmöjligheter på Dyrön fick några av invånarna att omkring 1800 flytta hit, för att i stället pröva på fiske som näring. Det skulle dröja ända till 1921 innan ägarbanden med Dyrön slutligen slets – åstolborna friköpte då ön för 17 500 kronor. Tidigare arrende hade legat på fem öre/kvm och år.

Redan i mitten av 1800-talet – här bodde då ca 150 människor – noterade Bohusläns historieskrivare Axel E. Holmberg ”att Åstolborna gjort sig kända som de ordentligaste av Tjörns fiskare”. Och säkerligen levde man i Herrans tukt och förmaning – Elim/Pingstkyrkan blev i sinom tid, vid sidan av fisket, gemensam nämnare för praktiskt taget samtliga åstolbor. Att man noga aktade på Guds bud framgår av ett brev från Klädesholmens uppsyningsman till kronolänsmannen Johan Nordström i Hoga: Från Åstol har blivit av sillvadordningsman frågat, vad plikt det är för de vadfiskare som ror ut midt på Söndagen för att kasta vad, och han anhåller att få se någon förordning därom”.

Åstols historia är huvudsakligen sillens historia – när den drar bort tynar också samhället. Kring förra sekelskiftet är det emellertid bankfisket som dominerar, år 1902 kan man räkna in sex bankfartyg i hamnen. Åstolborna har alltid legat långt framme, när det gällt att modernisera fisket; deras båtar blev allt större, motorerna och utrustningen allt modernare. På 1930-talet utgjordes flottan av ett tjugotal 60-fots båtar; man trålade då efter sill på Nordsjön och låg ute från slutet av februari till oktober, enda avbrott var ett 14 dagars hembesök kring midsommar. Under andra världskriget kom 70-fotstrålarna och möjliggjorde fiske året runt. På somrarna trålade man på Fladen, på vintrarna i Halsebukten.

År 1961 var några åstolbor i Holland och hämtade hem den första stålbåten på 94 fot och 640 hästkrafter. Det var bara början. Den ena stora ”järnaren” efter den andra mullrade under de påföljande åren in genom hamninloppet. Men mot slutet av decenniet drabbades även Åstol av den svenska fiskekrisen och båtarna fick säljas ut en efter en, till reapriser. Av den tidigare stolta flottan på sexton stålbåtar i miljonklassen återstod i slutet av 1970-talet ett fåtal och till sist en enda, ”Stjärnfors II”.

En bit in på nästa deccenium låg endast den träbyggda 80-fotaren ”Brattvåg” kvar i hamnen.
I sin reseguide över Bohuslän från 1950-talet gjorde Svenska Turistförening en komprimerad sammanfattning av Åstols begivenheter: "Ingen industri, ingen jord, inga turister”. Nej, främlingar och sommargäster var länge inte särskilt populära på ön, ”vi klarar oss bra utan dom”, var den allmänna inställningen.

Men med fiskefrisen fick ”di utsocknes” chansen att få in en fot på ön, och sedan 1970-talet har allt fler av husen övertagits av sommargäster.

Det sägs att Pär Lagerkvist blickat ut över Åstol när han satte dessa rader på pränt:

Nu vilar ön med tända ljus
som en dröm på havets yta.
Ett människohem av klippor och hus
som tryggt på djupet kan flyta”.

40. Stora Dyrön

Stora Dyrön (Dyröen 1528) Namnet troligen från fornvästnordiskans ”dyr” = djur, i allmänhet syftande på högvilt, som hjort eller älg. Dyrön och Åstol ägdes ursprungligen av en och samma dyröbonde. Men vid varje arvsskifte minskar ättlingarnas lotter och snart räcker de allt mindre ägorna inte till att leva på. Några av dyröborna lämnade därför plogen och sina fattiga jordlappar bakom sig och flyttade i mitten av 1700-talet över till Åstol, för att där försörja sig på fiske.


Under 1700-talet bodde på Dyrön, sägs det, en spelman som städse och jämt klagade över sin hårda lott.

En afton kom han i samspråk med en liten grå gubbe och anförtrodde denne, att slapp han bara svält och umbäranden under sin livstid , fick det därefter bära hän hur det ville, om så till själva helvetet. Och vem stod där då plötsligt med ett lockande anbud om inte Skam själv.

Gick spelemannen med på att överlämna sin själ efter tio år, skulle han omgående begåvas med en ficka, i vilken pengar aldrig skulle fattas. Spelmannen fann erbjudandet intressant, men vill ha tiden förlängd till tjugo år. Efter en stunds ackorderande kompromissade de om femton, varefter den Onde som handpeng tog med sig ett hårstrå från spelmannens huvud.

Spelmannen rumlade snart om i sus och dus, söp, svirade och spelade kort i vilda sällars lag, natt som dag, juldag som långfredag. Men plötsligt hade de femton åren runnit undan och det blev dags för den Onde att kvittera ut sin egendom. I sin förskräckelse grep spelmannen då sin fiol för att spela en psalm – men han hade glömt hur melodin löd, och rätt som det var han glidit över till en av sina vanliga vilda låtar.

Den Onde fick honom då genast i sin makt, grep honom i håret och for rakt över sjön, in i berget på Tjörnsidan. Fiolen ochn stråken slapp emellertid följa med in, eftersom psalmens toner här fortfarande dröjde sig kvar. Därför kan de än i denna dag ses framträda i relief på just den plats där spelmannen en gång försvann in i det s k Fiolberget.

Med tiden tvingades även dyröborna allt mer ägna sig åt fiske för att överleva. Problemet är emellertid att de inte har någon ordentlig hamn, enda någorlunda skyddad tilläggsplats är viken på nordsidan. Men pep det i från väst var man tvungen att gå till sjöss med båtarna, för att de inte skulle bli sönderslagna. En ny, bättre hamn var sålunda högeligen av nöden, men var skaffa pengar till detta? Oscar II ingrep nu i handlingen som Dyröns goda fe och svängde sitt trollspö.

Riksdagen hade nämligen 1898 beslutat att stadsbidag skulle utgå för byggande av fiskehamnar, ända upp till 90 procent av kostnaden kunde man få. Dyröborna var kloka nog att inse, att de i ämbetsverken skulle få svårt att göra sig gällande bland alla större och mer betydande fiskesamhällen, som också var ute efter nya eller förbättrade hamnar, varför man stället tog båten över till Marstrand för att uppvakta Oscar II med sin propå.

Han utlovade sitt stöd och tack vare de kungliga insatserna blev Dyrön rent av det första av alla fiskarsamhällen, som fick en statsfinansierad hamn. Kungen invigde förstås själv och skrev samtidigt på lämplig berghäll ”Oscar 6/9 1902”. På öns sydsida fick man 1944 ytterligare en rymlig fiskehamn, där på sin tid ett antal stora ståltrålare – eller ”järnare” som bohusläningen säger – trängdes, men den tiden är idag ett minne blott.

41. Hättan

Hättan (Hetten 1675) Ansågs på avstånd likna en hatt eller hätta, därav namnet. Den forna lots – och tullstationen övervakade och dirigerade trafiken till och från Uddevalla, och skeppen brukade ankra upp på Kattholmsands ankarplats innanför Älgön. Tulltänstemännen hade tidigare varit stationerade på Lilla Dyrön, men blev omflyttade hit samtidigt som lotstationen upprättades. År 1809 boddde här ett femtiotal personer och samhället hade t o m en egen skola, som under en period kunde skryta med att vara Sveriges minsta, summa summarum två elever ringdes då in till lektionerna.

Lotsverksamheten flyttades till Marstrand 1928, tullstationen försvann även den inte långt därefter och successivt började även fiskarbefolkningen överge holmen. Högst upp på Hättan står lotsutkiken från 1809, renoverad av öborna själva.

Strax intill tullhuset bodde från slutet av 1800-talet Kristina Larsson från Mollösund i en liten ryggåsstuga, som innhöll kök och kammare. Köket gick emellertid inte att använda, här bredde hennes höns ut sig.

Kammaren härbärgerade – förutom Kristina själv – även hennes ständigt sängliggande broder, samt den järnkamin, på vilken maten lagades. Från Fattigvården erhöll hon 60 riksdaler om året, ett belopp det var tvärt omöjligt att leva på, varför hon i stort sett varenda dag måste traska runt bland stugorna för att tigga ihop litet matrester – 1800-talets sociala skyddsnät var något glesare än det idag.

42. Lilla Dyrön

Lilla Dyrön ”Kittyhamn” kallades trankokeriet, som låg här under den stora sillperioden 1747 – 1809, och rester av grumsedammens murar kan fortfarande urskiljas vid strandkanten. Under 1700-talet låg här även en tullstation, som framemot sekelskiftet flyttades till Hättan.

En skribent vid namn Carl F Qvistberg, som besökte skärgården vid den här tiden, noterade att det i socknen inte fanns något enda sevärt, förutom möjligen då ”tullhuset af sten på Lilla Dyrön, hvarest en uppsyningsman och tre besökare (tulltjänstemän) visitera alla genom Hakefjord till Uddevalla gående skepp, samt de många sillebodarna och trankokerierna, som pryda berg och holmar”.

Platån söder om Kittyhamn rymmer övervuxna åkrar, gamla krokväxta aplar och odlingsrösen, rester efter tullarnas odlingar.


43. Älgön

Älgön (Elön 1544, Elieöen 1594) När man under segelfartens tid från en upprörd Marstrandsfjord lyckats ta sig förbi Älgö gavel, hade man på nordsidan av ön en lugn och säker hamn, den s k Kattholmsands ankarplats. Men att ta sig hit i hård sydvästlig storm och med stormslitna segel var inte alltid helt lätt, vilket namn som Helvitsviga och Vragvika antyder.

På öns västra del breder en av Bohusläns vackraste ljunghedar ut sig, på Rösebackarna finner vi också tre bronsåldersrös och en stensättning. Ön är liksom bredvidliggande Brattön uppbyggd av norit, en grönstensart, vilket gör dem geologiskt unika i Bohuslän. På den otillgängliga gaveln – Hake-fjordens Gibraltar – häckade en gång pilgrimsfalken, men är idag ett minne blott.

I söder finns i skyddat läge den gamla byplatsen, där fyra gårdar en gång låg samlade. Under 1700-talets stora sillperiod kransades ön av åtskilliga skärgårdsverk; på Riddertången i sydost låg ett trankokeri, på Lammholmen ytterligare två och mitt emot, på andra sidan Lammholmssundet, bredde sillsalteriet Gråverket ut sig.

Under den därpå följande sillperioden uppfördes på Gråverkets plats länets största silloljefabrik, ägd av Skånska Superfosfataktiebolaget i Helsingborg. Den stod klar 1895 och var inte bara störst utan även modernast av alla liknande anläggningar. Kapaciteten visade sig t o m överträffa ledningens förväntningar; första året producerades här inte mindre än 13 000 ton guano och 12 000 fat sillolja.

Detta var också järnvägarnas blomstringstid , då allsköns mer eller mindre vettiga banprojekt florerade. Så initierade exempelvis älgöfabrikens ägare bildandet av ”Göteborgs och Hisings järnvägsbolag”, som fick koncession på en smalspårig järnväg mellan Göteborg och Rörtången. Det hela stannade dock vid utstakningen, eftersom sillen – alltid lika oberäknelig – återigen gav sig ut till havs och av brist på råvara fick fabriken läggas ner redan 1901.

Byggnaderna demonterades, utrustningen fraktades bort och endast den 45 meter höga skorstenen i rödgult tegel – den s k ”Älgö pipa” – fick stå kvar, såsom varande ett välkänt sjömärke. År 1985 var emellertid även den gamla ”pibans” saga all – då sprängd på grund av rasrisk. Några stenmurar och trappan upp till den pampiga disponentvillan är allt vad som idag återstår av anläggningen.

44. Brattön

Brattön med berget Blåkullen – eller Blåkulla – är en sedan gammalt välkänd angöring, bergstoppen var det första man såg av landet, när man kom utifrån havet. Blåkullens topp är 133 m hög, vilket gör ”Blåen”, som den oftast fick heta, till Bohusläns högsta berg. I forna tider ingick Blåkullen i kustens länk av vårdkaseberg. Röken från Blåkullen gick lätt att uppfatta från St. Olavs valar på Härön, varifrån signalerna skickades vidare norrut.

I början av 1900-talet bodde närmare 200 personer på Brattön – fiskare och sjömän – och under helgerna trängdes hamnens fiskebåtar reling mot reling med de många fraktskutorna i Vänertrafik. Här hade de senare ofta sin hemmahamn och här lades de upp för vintern, sedan Trollhätte kanal stängts för året.

Ön har genom tiderna drabbats av en hel del mindre lyckade affärsprojekt – fiskodlingar, snäckskalsutvinning m fl – och spillror från dessa ligger fortfarande utspridda här och var. Mest väsen omkring sig gjorde bergsingenjören och marstrandsbon Teodor Oláns inmutningar av guld och platina på ön, och ryktet om att det fanns stora pengar att hämta på Brattön hade snart spritt sig som en löpeld över trakten. Men fyndigheterna visade sig vara olönsamma att bryta och så var även den sagan all – men det är klart, några lyckliga slut kan knappast förväntas på en ö, där djävulen själv bedriver sitt spel.

Troligen finns det utefter västkusten ingen annan plats, som har så mycket skrönor och skrock knutna till sig som Brattön. ”Tjänade Satan på Brattön”, läser man allt som oftast i protokoll från 1670-talets häxprocesser, då häxhysterin i Bohuslän till slut nådde en sådan omfattning, att regeringen såg sig nödsakad att tillsätta en särskild kommission – den s k Trollerikommisionen – enbart för denna landsända. Och Blåkulla var enligt allmän uppfattning de västsvenska häxornas favoritnäste.

På sydsidan av ön finns en djup ravin, där klyftan slutar med tvärstup ner mot vattnet. Här öppnar sig det svarta hål man ansåg vara ingången till själva helvetet, ur vilken den lede på skärtorsdagsnatten kom utfarande med buller och brak för att hälsa häxorna välkomna till sin håla. Här mönstrade han sina anhängare och skrev med häxans eget blod in vart namn i en stor kalvskinnsbok.

Många voro de sjömän som i påsktid sade sig ha sett en strid ström av häxor komma utfarande från berget, ibland hade de rent av hunnit uppfatta ett bekant ansikte, någon sade sig ha sett Malin på Härön, en annan Elin i Pirlanda och en tredje Elin i Staxäng. Häxförföljelserna kulimerade 1670-80, enbart i Bohuslän uppgick då offren till ett 40-tal. Sista olyckliga kvinna att avrättas för trolldom var Helga från Halltorp i Solberga, bränd på bål 1672.

Ännu för någon generation sedan oroade man sig för häxornas vilda framfart på ön, något som Algot Olsson – Brattöns siste handelsman före pensioneringen på 1970-talet – kunde vidimera: Under uppväxtåren minns jag att vi barn på Brattön alltid måste stanna inne på påskhelgens kvällar. Vi fick stränga förmaningar att inte sticka näsan utanför dörrarna”.

45. Lövön

Lövön brukar kallas för Hakefjordens pärla och har varit bebodd i ca 4 000 år. Sillfisket satte länge sin prägel på ön och åtskilliga salterier och trankokerier etablerades här, såväl vid Äspevik som vid Lövöhamn. Rester av dessa är synliga än idag och den gamla grumsedammen är fortfarande intakt.

Lövön var på sin tid också ett betydande skepparsamhålle och vid ödestorpet i Måvik väster om Röseberga finns en minnestavla från denna tid. Här ligger också två gamla strandsittarstugor; Jönssons respektive Niklas stuga.

En av Lövöns gamla fraktbåtar, ”Frifararen”, är numer museiskepp i Lysekil, sedan den under många år gått med sandfrakt till Marstrand. De lövöbor som inte hade egna skutor, tog gärna hyra på Vänerfraktarna, vilka ofta hade närliggande Brattön som hemmahamn.

Den stora huvudgården på Brevik uppfördes av den i bohuslänska hembygdkretsar välkände grosshandlaren James Svensson, en av stiftarna till fornminnesföreningen Vikarvet. Byggnaden stod ursprungligen i Bullaretrakten, men monterades ned och återuppfördes här. Ett härbre från Dalarna, daterat till 1500-talet, lät James också flytta hit.

46. Mitholmarna eller Medholmarna

I början av 1800-talet bodde här en man – Meholmsgubben kallad – som försörjde sig på att sälja brända och destillerade drycker till besökande fiskare.

Sedan fisket gått tillbaka, och därmed även ”krogrörelsen”, började han stället tillverka träslevar. På nordöns gräsplätt fick han foder till får och ko, här låg också den lilla stenkoja, som gav skydd åt såväl gubbe som kritter.

47. Ramsö

När den norske biskopen Jens Nilsöen passerade här 1594 konstaterade han att ön låg på ”ett pilskotts avstånd från fastlandet och hade en gård”. I slutet av 1700-talet hade det blivit tre gårdar, varav två fortfarande brukas.

På en av dessa bor Åke Aronsson, i rakt nedstigande led sjunde innehavare av släktgården. Anfadern anlände hit 1792, strax före storskiftet.

Gårdslotterna bär fortfarande sina för 1800-talet tidstypiska namn, som antingen upplyste om var marken låg (Sjöhagen), eller vad man odlat (Humlelia), om markens beskaffenhet (Maden), hur den användes (Mjölkelia) eller vem som ägt eller bebott den (Erikslyckan, Torkelsgränd etc.)

Under sillperioden fram till 1809 låg på sydöstra delen av ön ett skärgårdsverk med sillsalteri och trankokeri. Rester av kajanläggningen och grumsedammen finns fortfarande kvar.

48. Djupvik

Varvet grundades 1894 och ägs idag av Swede Ship Marine AB, som har enheter även i Hunnebostrand och Västra Frölunda. Lotsbåtar, bevakningsbåtar och färjor är dess specialitet, som exempelvis den serie av elva lotsbåtar , som togs fram för Sjöfartsverket och Norska Kystverket i förening.

49. Wallhamn

När redarbröderna Lars och Vilgot Johansson affärer snurrade som bäst på 1960-talet, byggde de Wallhamn som bas för sin världsomfattande transportverksamhet. När tjörnbröderna senare börjat få ekonomiska problem ville Tjörns kommun försäkra sig om hamnen och köpte den 1982.

När kommunen i sin tur behövde pengar såldes Wallhamn tll SPP för återleasing. Tio år senare var det dags för nästa transaktion – Tjörns kommun och Wallhamns Fastighets AB köpte nu tillbaka Wallhamn, till ett pris av femtio miljoner kronor.

Idag ägs det av italienska Grimaldi Group, som producerar hamn- och PDI tjänster med cirka 100 fast anställda, och som årligen hanterar ca 215 000 fordon avsedda för Norden, Europa och världen av märkena Hyundai, KIA, Volvo, SAAB, Opel, Cadillac, Alfa-Romeo, Fiat, Ford, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Toyota, och Volkswagen.

50. Bärby holme

Bärby holme har en av kustens större och bäst bevarade bronsåldersrös. Här finns också gravfält från järnåldern samt tomtningar från en tillfällig fiskarbebyggelse under senare tid.

51. Låka


I gamla tider var detta Tjörns färjeställe för överskeppning till Kåkenäs på fastlandssidan. Under 1780-talet uppfördes här såväl sillsalteri som ett av fjordens större trankokerier på åtta kittlar, brandförsäkrat 1893.

Ägaren, grosshandlare Johan Bäck, visade här förutseende. Hela härligheten brann ner till grunden den 29 september 1809 och ännu den 31 oktober rykte det fortfarande från tomten. Trankokerier var synnerligen lättantändliga anläggningar med hög värmeutveckling, och försäkringspremierna blev med tiden också allt mer betungande för deras ägare.

1852 blev Låka Tjörns första badort – handelsmannen H J Krok hade då byggt ett litet badhus med kar och dusch, samt nere vid stranden uppfört "en instängd plats med afklädningshus". Den nyinrättade ångbåtsrutten Göteborg – Uddevalla, som stannade till i Låka, hade inspirerat honom till anläggningen.

52. Norums holme

På 1700-talet låg här ett trankokeri, vars alltmer förfallna byggnader stod kvar till slutet av 1800-talet. Några år kring 1850 lät en företagsam ortsbo hyra ut ”rum för badande” i det gamla rucklet.

53. Kåkenäs/Kågenäs

Namnets förled från båttypen ”kåg” eller ”kogge”. Fram till slutet av 1800-talet bedrevs här en omfattande båtbyggeriverksamhet, de s k ”kågenäsarna” var vida berömda, och ”kåg” blev i södra Bohuslän generisk beteckning på öppna, rundgattade båtar av kostertyp.

Orten var en gång flitigt anlitad hamnplats för inlandstrafikens spannmål och trävaror och var under flera århundraden även färjställe för överfarten till Låka på Tjörn.

Kåkenäs konkurrerade länge med Stenungsund om platsen som traktens främsta samhälle. Men när sydvästen låg på hade hamnen ett alltför utsatt läge, bryggan blev ofta ramponerad och i en storm 1908 försvann hela varmbadhuset ut till havs.

54. Snöholmarna

Från adjektivet ”snöd”, bohuslänskans snö, blottad, bar, kal, alltså holmarna där inget växer. 1794 höll strandsittaren Petter Andersson från Låka på med att skava ostron här utanför, då han i skavan plötsligt fick se en ring, nedsmutsad av grums och lera.

Enligt bohushistorikern A E Holmberg hade den gode Petter inte haft något begrepp om dess värde, utan sålt den till en annan person för ”ett halvt stop finkel”. Köparen skall sedermera ha överlämnat Ringen – en s k ormhuvudsring – till de kungliga samlingarna i Stockholm.

Vilken dess rätta historia än är, så inlöstes den av staten mot en ersättning av 60 dukater. Historien levde länge i bygden och Petter fick till sin död aldrig heta någon annat än ”Gull-Per”.

55. Lilla Brattön

Rester av gammal bebyggelse från 1700-talet kan fortfarande spåras, här låg då tre små gårdar. I början av 1900-talet var Sven Wingquist – SKF:s grundare – ägare till ön. När han 1926 fyllde femtio år ingick bland gratulanterna även två herrar från SKF:s arbetarklubb, vilka – som verkstadsklubben sedermera skrev i sitt referat – åkte upp med en blomsterkvast och kom tillbaka med en halv ö”.

Lagom till jubileet hade Wingquist nämligen donerat ön till SKF:s arbetare att användas som semesteranläggning, den andra hälften hade tjänstemännen fått, vilken de emellertid efter några år överlät till arbetarklubben för 17 500 kronor.

56. Sötången

 När den s k Trollerikommissionen mot slutet av 1600-talet kartlade häxornas samlingsplatser, befanns en liten holme i Mollösunds hamn vara ett av deras värsta nästen.

Härifrån påstods ”Malin från Härön” och hennes anhang bland annat gjort täta utflykter i skepnad av fåglar och då förorsakat flera skeppsbrott – Malin kunde nämligen, sades det, blåsa stiltje till storm. Gruppen fängslas och Malin själv avlider under ett s k vattenprov, övriga trolldomsanklagade bränns på bål här vid Sötången, sedan de först avrättats med bila.

57. Brattögrund

Fyren kom på plats 1953, under den tid Stenungsund byggdes ut till industriort och trafiken av stora fartyg tätnade.

58. Tjörnbroarna

I en berghäll på Nösnäsholmen vid Stenungsund drillades den 11/2 1956 det första borrhålet och brobyggets första etapp, förbindelsen med Stenungsön, var därmed påbörjad. Ett år senare stod den 120 m långa landsvägstunneln genom ön klar.

Hela brosträckan stod klar 1960, landhövding Per Nyström klippte banden. När tankern ”Thorshammer” – Uddevallavarvets största bygge någonsin – passerade härunder, hade den endast 1 meter tillgodo såväl i vattendjup som i avstånd upp till bron.

Natten till den 18 januari 1980 blev dåvarande Almöbro påseglad av 27 000 tonnaren ”Star Clipper”, som i mörker och dimma var på väg norröver mot Uddevalla. Vid kollisionen rasade det 280 m långa brospannet ner i Askeröfjorden – delar av det hamnade på skeppets däck – och innan avspärrningarna kom på plats hann fyra bilar från fastlandssidan och tre från Tjörnsidan köra rakt ut i intet och försvinna i djupet, åtta personer omkom.

Efter raset upprätthölls kommunikationerna mellan fastlandet och Tjörn med bilfärja, landningsramperna står fortfarande kvar på båda sidor av sundet. Den nya Almöbron påbörjades den 1 juli 1980 och kunde – efter ett bygge i rekordfart – invigas av kungen den 9 november 1981. Längden är nära 650 meter, avståndet mellan de 150 m höga tornen 365 m och höjden över vattnet ca 45 m.

59. Stenungsön

Stenungsön (Staeinung öy 1389) ingick i det s k Aschebergska Steningögodset, som omfattade Stenung 3 gårdar, Askerön 4 gårdar och Steningö ½ gård, vilket fältmarskalken Rutger von Ascheberg erhållit som förläning när Bohuslän införlivades med Sverige 1658.

Det Aschebergska jaktslottet – Slottet – låg kvar fram till 1890-talet, då kapten Österberg på samma plats lät uppföra en villa, som fick behålla det gamla namnet. Stenungsön har haft en rad olika ägare, bl a var den i över ett sekel i familjen Kihlmans ägo, från mitten av 1700-talet till mitten av 1800-talet.

Under sillperioderna har ön haft sin beskärda del av skärgårdsverk, ett låg vid stenkajen, och kallades Bryggtrankokeriet, och ett norr om den gamla träbryggan, där även ett sillsalteri var beläget. 1795 bodde 23 personer på ön. Norr om gamla stenbryggan låg då även ett båtvarv.

I slutet av 1800-talet blev Stenungsön ett fashionabelt sommarparadis för Göteborgs borgarsocietet, den ena jätttelika villan efter den andra reste sig nu snabbt utefter stränderna. På 1870-talet fick man restaurang och societetssalong, och det s k Badbolaget bildades, som styrde och ställde över det mesta som hände på ön. Och i restaurangen härskade källarmästarinnan Augusta Rehnberg, vars i sju socknar världsberömda pyttipanna lockade folk i stora skaror till borden. Och på andra sidan sundet hade brodern Joakim Rehnberg etablerat sin specerihandel, med den berömda långa träbryggan utanför.

Tjänstefolk var lätt att få tag på från andra sidan sundet, av bönderna kunde man beställa trädgårdsjord som kostade 1 krona per lass, medan andra kom roende med smör, grädde, ägg och kycklingar. Och nere vid bryggorna erbjöd tjörnfiskarna sina fångster. I öns parker och trädgårdar skymtades trädgårdsarbetarna, krattande och pujtsande för att hålla planteringarna i ordning, och i sundet rodde vattumannen ivrigt fram och tillbaka för att förse ön med dricksvatten.

Persontransporterna över sundet upprätthölls med roddfärjor, vars roddare i öns skrönor växt till mytiska gestalter med övernaturliga krafter: Ro-Hans, Ström, Kalle och allt vad de hetat. Den förste i skaran, Ro-Hans, tog fem öre per person för överfarten, men av intäkten fick han lämna ifrån sig hälften till Badbolaget, som innehade färjerättigheterna.

Många av dåtidens kändisar flockades till ön. Här sågs bl a skalderna Viktor Rydberg och Gunnar (Gluntarne) Wennberg, den förre sägs ha skrivit romanen ”Singoalla” här. Och uppflugna på en hästanspänd kärra brukade operachefen John Forsell och Jussi Björling sjunga duetter med varandra i de ljumma sommarkvällarna.

Forsells originella boning med mossbeklätt tak är idag västsvenskt centrum för baptiströrelsen. Idyllen på Stenungsön levde kvar en bra bit in på 1950-talet – och naturligt nog var det härifrån som det största motståndet mot industrietableringarna på andra sidan sundet kom.

Hotel Stenungsbaden invigdes 1963, men blev året-runt-anläggning först 1968. En trio nya ägare, med Thomas Wallin i spetsen, tog över 1976 och började marknadsföra anläggningen på allvar, fr o m 1986 under namnet ”Stenungsbadens Yacht Club”, samtidigt som en marina kom på plats.

Som ett led i Stenungsbadens PR-verksamhet initierade Wallin en svensk Americas Cup utmaning, och deltog själv med den svenska tolvan ”New Sweden” vid VM i Luleå. En annan av hans seglingssatsningar var entonnaren ”Entertainer”. Initierade vet berätta, att Stenungsbadens kontor under den Wallinska eran ofta var mer befolkad av seglare än av hotellpersonal. Verksamheten kraschade 1994, drevs därefter interimt av av Stadshypotek, tills Nordic Choice Hotels tog över 1999.

60. Stenungsund

Stenungsund (Steinungum 1388) Från ”Stenung”, namn på ett i terrängen markant berg; ”stenkullen vid sundet”. Stenungsundsborna förblev under hela 1800-talet - trots kustläge och utmärkta hamnmöjligheter – bönder och handelsmän. Ännu 1886 var postadressen fortfarande ”Kungälv”, för att via Stenung slutligen tre år senare bli Stenungsund. Under den tid Kungälv var ortens poststation brukade prästerna hjälpa till med brevutdelningen - efter predikan kungjordes att brev till patron Y och lantbrukare X fanns att avhämta i sakristian mot 3 öres lösen.

Med skärgårdsbåtarnas ankomst inleddes den stora förändringen och i början av 1900-talet hade ångbåtsbryggan blivit samhällets viktigaste tillgång; man hade nu upptäckt omvärlden och tjänade goda pengar på leveranser till Göteborg. Med Bohuslänska Kustens och Marstrandsbolagets ångare anlände även sommargästerna, varmed samhällets första storhetstid inleddes. Dessa – främst familjer ur Göteborgs societet – slog sig ner i jättelika villor på Stenungsön, med samhällets invånare som leverantörer eller tjänstefolk.

Vid ångbåtsbryggan och järnvägsstationen möttes de anländande av segelsömmaren och stadsbudet Rasmus Wallin: ”Vill I ha bört, så kan je å mina pôjkar bära”.Och vid handelsmännen Rehnbergs och Sandbergs långa träbryggor lade öborna till med sina eleganta mahognybåtar för att handla.

Sveriges industriella frammarsch gick länge Stenungsund helt förbi och när de traditionella landsbygdsnäringarna började svika inleddes också bygdens avfolkning – på 1950-talet konstaterades att länets värsta avfolkningsområden var norra Bohuslän och Stenungsundstrakten. Landshövdingen Per Nyström blev drivande kraft i att vända denna utveckling, dels placerades bron över till Tjörn-Orust här istället för vid Svanesund, dels förlades det planerade ångkraftverket hit. Bron liksom den första kraftverksetappen stod klara 1960, och det var kraftverkets oljehamn, som länge var Sveriges djupaste, som bäddade för Stenungsunds industriella framtid.

Att Sveriges första krackeranläggning för petrokemibaserad industri förlades hit – i hård konkurrrens med bl a Malmö – var nämligen till stor del beroende på att djuphamnen var byggd för att kunna ta emot upp till 60.000 ton stora oljetankers. Bidragande faktorer var kommunens förutseende att försäkra sig om lämplig mark, att farleden var isfri året runt och att tillgången på råvatten var god.

Den 4 november 1959 hissade Stenungsundsborna flaggorna i topp, sedan man fått officiell bekräftelse på att Esso, Modo Kemi (Berol), Kema Nord och den amerikanske kemijätten Union Carbid enats om att placera krackern här. Även företagen Unifoss och Norsk Hydro är numer representerade med stora anläggningar. Under de första decennierna angreps industrin ofta av media och miljövänner för sina utsläpp, men successivt hårdare krav från myndigheterna resulterade i allt effektivare reningsanläggningar, och vattenmiljön anses idag i stort sett återställd. Från år 2010 har folkmängden uppgått till runt 24.000 personer.

Mitt bland petrokemianläggningar och dess slingernät av vägar ligger en gård inklämd , den enda
återstoden av gamla Stenungs by. Alla övriga gårdar blev 1830 utflyttade till nya skiften, endast de ståtliga tvåvånings mangårdsbyggnaderna från 1700-talet, Stenungs Västergårdar, blev kvar. Den idag enda kvarvarande, Mariagården, ägs av kommunen och är byggnadsminneförklarad.

I mitten av augusti arrangerar Stenungsunds Segelsällskap årligen ”Tjörn Runt”, en av världens största kappseglingar, med som mest över 1 000 deltagande båtar. Första officiella startfältet släpptes iväg från Askeröfjorden 1964, och under de första åren var det vid Ångbåtsbryggan i Stenungsund som målskottet gick. Men med ökande deltagarantal blev sluttampens genomsegling av Skopesund allt mer kaotisk, varför målgången flyttades till Stigfjorden. De senaste åren har banan i stället seglats motsols, alltså med start i Stigfjorden och målgång på Askeröfjorden.

Motiv från kusten


Här har du lite sympatisk affischkonst med motiv av vyer som alla Tjörn runt-deltagare kan skåda från däck.

Om du gillar dem och kanske vill se Pater Noster och Tjörnbron också, då kan du kika här. Thomaso heter artisten. Klicka på bilden ovan för större vy.

Längs Kusten i Bohuslän av Ted Knapp

Längs kusten i Bohuslän av Ted Knapp är nu inne på sin fjärde reviderade upplaga, här några pressröster:Tidskriften ”Vi Båtägare”: ”Den som har det minsta lilla intresse för berättelser från Bohuslän skall absolut köpa boken. Den som saknar intresse för vad han eller hon passerar för platser utmed Bohuslän bör också köpa boken. Intresset för omgivningen kommer redan vid första uppslaget.”

Nautiska Bokklubben: Här har Ted Knapp samlat historier och fakta om 400 öar, holmar och skär under 55 års strövtåg utefter Bohuskusten, presenterade i alfabetisk ordning i tolv kustavsnitt från söder till norr. Detta är underbar och saltstänkt läsning som minner om forna dagar och dess sjömän – och för all del – en och annan sjöbuse finns också med!”

Svenska Kryssarklubbens medlemstidning ”Västpricken” ”2005 utkom Ted Knapp med boken ”Längs kusten i Bohuslän” för första gången. Nu är det den tredje omarbetade utgåvan som gäller. Redan den boken tyckte jag var ett MÅSTE i varje båtlivsälskares bibliotek.”

Strömstads Tidning: ”Längs kusten i Bohuslän” rekommenderas alla som vill ge båtturen en extra dimension.”

Lysekilsposten: ”En underbart rolig bok därför att den tittar in i så vitt skilda områden. Det är bara att välja och vraka och läsa om det man är intresserad av.”

Tidskriften ”Seilas”, Norge
”Husk att köpe ”Längs kusten i Bohuslän” – en herlig bok med skröner og fakta för båtförere og andra skjaergårdsbrukere!
Förutom hos StSS kan du även köpa den i bokhandeln, Göteborgs Sjöfartsmuseum, Göteborgs Stadsmuseum, Bohusläns Museum och på nätet.
Mer information om Ted Knapps böcker Längs kusten i Bohuslän”, ”Längs Göteborgs kuster, kajer och kanaler” och ”Längs kusten i Halland och Skåne” finner du på hans webbplats tedknapp.se

Denna sida i samarbete med

Illustrationer i text: mikosöderlund.se



Publicering och upplägg: adelaide.se



Förlag: trebocker.se

Våra böcker finns hos alla välsorterade bokhandlare.
Av slutsålda titlar kan det finnas något enstaka ex kvar på förlaget. Fråga gärna.

På webben:
Adlibris
Bokia
Bokus